woensdag 25 februari 2015

Mijn 5 relaxmomentjes #boostyourpositivity

De laatste opdracht van de #boostyourpositivity challenge gaat over destressen. Heel concreet vraagt Lies naar ultieme tips om te ontspannen.

Mijn eerste gedacht was: makkie. Ik weet wat ik graag doe en dus waarvan ik kan ontspannen. Maar toen ik er over nadacht, viel me wel op dat aan al die dingen die ik graag doe, er toch telkens een lichte stress-factor verbonden is. Het zal wel eigen zijn aan het beestje, ik ben gewoon een nerveus persoon die het maximum wil halen uit 24u en liefst 4 weken op voorhand plant. Denk nu niet dat ik zo een bezig bijtje ben die geen 5' kan stilzitten. Oh boy, helemaal niet. 2u Netflixen hoort ook bij dat maximum uit een dag halen. 

Er zijn veel dingen die mij tot rust kunnen brengen, zoals ongestoord met een boek op een luchtmatras dobberen, van een cocktail lurkend op een terrasje, een (gepland) weekendje weg, ... maar helaas gebeurt dat niet zo vaak als ik zou willen. 
Ik schrijf hier dus vooral mijn dagdagelijkse ontspanningsmomentjes neer. Diegene waarvan ik ambetant word als ze niet hebben kunnen plaatsvinden in mijn wekelijkse routine (oh ja, daar ben ik weer met mijn routine):

1. Een paar uurtjes alleen zijn
Zelf ben ik enig kind, dus ik had geen lawaaierige broers of zussen in huis, en ik was ook vaak alleen thuis. Ik ben dat dus gewoon en ik sta daar ook wel op om af en toe eens alleen thuis te zijn. Om mijn eigen ding te kunnen doen, of gewoon eens een gedachte te kunnen afmaken – wat met die kleine babbelaars in huis soms onmogelijk is ;-).
Zo kan ik dus enorm genieten van die paar uurtjes op een vrijdagnamiddag, vóór de school uit is, omdat ik dan helemaal alleen thuis ben, tegelijk wetende dat ze straks thuiskomen, goedgezind en klaar om het weekend in te zetten. Of van dat uurtje tussen de bedtijd van de kindjes en de thuiskomst van mijn man op weekdagen. 
2. Series-kijken
Die uurtjes alleen vul ik graag op met series kijken, terwijl ik een wasje plooi of mijn nagels lak. Ik ben immers een echte serie-freak. Sinds Netflix heb ik ook het binge-watching ontdekt: meerdere afleveringen na elkaar, zonder reclame, … zalig. Ik probeer nu ook af te stappen van het wekelijks volgen van mijn opgenomen series op TV maar die op te sparen om daarna in 1 keer te kunnen bekijken. De laatste tijd krijg ik er wel een beetje stress van, ja, keuzestress, want ik wil zoveel zien! En er is zo weinig tijd! Aan het tempo dat Netflix series toevoegt, ga ik echt strenger moeten worden in mijn selecties. En dus mijn gewoonte afleren om een serie helemaal uit te kijken, zelfs al boeit het me toch niet zoals verwacht.
3. Het weekend vieren
Elke week wordt hier het weekend gevierd. Op vrijdagavond een flesje cava met mijn man en een chipke voor TV, en op de ochtenden samen ontbijten (want dat kan hier niet tijdens de week).
Dat zijn momenten die mij een gerust gevoel geven: een week die afgerond is, en een weekend voor de deur. 

4. Een ochtendloopje 
Mijn eigen muziek, de opgaande zon, zalig. Vroeger kon ik niet goed begrijpen waarom iemand dat deed voor zijn of haar plezier: zweten, afzien, door weer en wind …. Nu zou ik er niet meer zonder kunnen. Als ik een pijntje begin te voelen, kan ik dan ook snel panikeren uit schrik dat ik dat misschien een tijdje zou moeten opgeven. Terwijl ik vroeger misschien blij zou geweest zijn dat ik een ‘excuus’ had om niet te moeten gaan… Het enige jammere is dat er ook meestal op het sporten een 'druk' ligt: meer kilometers lopen, of sneller lopen of een lagere hartslag. Altijd de statistieken in het oog, maar wat had je gedacht van een marketing analyst.

5. Shoppen shoppen shoppen, in echte winkels
Ik zou echt elke week kunnen shoppen. De rush die ik daarvan krijg (telt dat ook als ontspannen eigenlijk?), dat krijg ik voorlopig van niets anders, ook niet van lopen. Als ik mij een beetje down voel, kan dat snel opgelost zijn na een bezoekje aan het shopping center.  De stress-factor zit hem daar in tijdsgebrek, want meestal heb ik niet meer dan een 2-tal uur per uitstap, en het feit dat ik zoveel zou willen :-).

Sowieso ga ik om de 2 vrijdagen een paar uurtjes met mijn mama op stap (routine :-)), om eens ‘onzen toer’ van onze favoriete winkels te doen. Het is dan lekker rustig, geen wachttijden aan de pashokjes, alles netjes opgeplooid, … Soldenperiodes zijn dan ook niets voor mij, wegens compleet het tegenovergestelde en bovendien heb ik dan alles al gezien. Ik wil vooral nieuwe dingen zien als ik buitenkom :-).
Bijna altijd koop ik iets, of het nu voor mezelf is of voor de kids, maar weggaan zonder budget kan ik niet. Het idee dat ik enkel mag window shoppen neemt alle fun weg. Ik spreid dus mijn maandbudget voor kleren over die verschillende uitstapjes, zodat ik ook aan het einde van de maand nog iets kan kopen. En als ik eens zot gedaan heb op een uitstap, en het budget is op, dan blijf ik ook thuis. Want de tijd dat ik wekelijks bleef shoppen en spaarde wat ik over had, is gelukkig voorbij. Nu hou ik mij aan mijn vooropgesteld budget. Wat volgens sommige mensen nog hoog is, maar voor mij gerust hoger zou mogen. Andere hobbies kosten ook geld, denk ik dan ;-). Ik ben er ook van overtuigd dat veel mensen gewoon niet beseffen wat ze uitgeven aan kleren voor een gezin. Moesten ze eens een Excelleke bijhouden, alles van een jaar optellen en delen door 12 zouden ze misschien verschieten ;-).
Ik shop wel budgetvriendelijk (lees: ketens zoals H&M, Zara, Mango, …) waardoor je toch al een eindje weg kan met een paar honderd Euro. Enkel aan schoenen geef ik geld, want dat is te belangrijk.

Ik hou het meest van shoppen in echte winkels: vastpakken, passen, kopen, …. Ik probeer de online shops dus te vermijden, ten eerste omdat ik teveel ‘afzie’ van al dat moois: ik zou alles willen en wel meteen. Zalando is de enige webshop die ik frequent gebruik, omdat ik met mijn grote 41 niet altijd mijn maat vind in de schoenenwinkels. Ik laat dan meestal meerdere paren afkomen, om die dan rustig te passen met verschillende outfits en mijn favoriete paar te behouden. Tot groot 'jolijt' van mijn man die dan iedere keer keer gegeneerd die grote dozen in ontvangst mag nemen in het bijzijn van zijn collega's :).

De tweede reden waarom ik online shops probeer te vermijden is omdat ik het jammer vind om budget op te doen in een paar kliks, waar ik anders een uitstapje mee kan doen. Het shoppen zelf is voor mij dus vaak leuker dan het 'hebben'. Ik kan soms ook heel lang wachten om iets nieuws aan te doen; zodat het nieuw blijft. In tegenstelling tot mijn man die meestal nog op de terugweg die nieuwe schoenen aanheeft, of de dag nadien zijn nieuwe outfit aandoet om te gaan eten. Ik kan dat niet. Ik moet altijd iets nieuws (ongedragen) in mijn kast liggen hebben. Een nieuw outfitje, voor wanneer ik het mentaal nodig heb. Nu heb ik bijvoorbeeld al best wat nieuw lentegerief liggen, wat mij heel gelukkig zal maken op de eerste echte lentedag :-).
6. Zeg Ballétoile, what about de naaimachine eigenlijk?
Een tijdje geleden had ik nog een andere vorm van ontspanning. Het was ook ooit de bestaansreden van deze blog: mijn naaimachine. Ik heb een paar jaar enorm veel genaaid, wekelijks rolde er iets van onder mijn machine. Dit was tijdens een periode waarin ik tijdelijk 3/5e werkte en dus veel meer tijd had, een baby die middagdutjes deed en een kleuter op school. Ik steek het dus graag op het feit dat ik geen tijd genoeg heb, maar eigenlijk geloof ik daar niet in: volgens mij maak je tijd om de dingen te doen die je graag doet. Ik denk regelmatig: dat moet ik eens maken als ik tijd heb! Maar als ik tijd heb neem ik sowieso andere dingen voor ... Ik ga zeker nog niets wegdoen, en ik blijf het ook wel volgen, de blogs, de boeken van de 'naaigoeroe's' ... want de microbe kan terugkeren :-).

Al bij al ben ik blij met de 'me-time momentjes' die in mijn wekelijkse routine ingecalculeerd zijn. Al zou ik wel eens willen leren om eens echt niets te doen. Een bad is daarvoor ideaal, al zou ik het dan wellicht weer misbruiken om tegelijk een boek te lezen ... of op de iPad naar Netflix te kijken.


7 opmerkingen:

 1. Tof om te lezen! Ik ben het helemaal met je eens, er zijn veel mensen die tegen mij zeggen 'al dat naaien (en bloggen ook nog) waar haal je de tijd? Wel, geen enkele ouder van jonge kinderen heeft tijd, het is kwestie van tijd maken. Ik denk dan bij mezelf, netflixen (of tv-kijken tout court), waar haal je de tijd? Prioriteiten, en jezelf af en toe wat gunnen, daar gaat het om.

  Die quote "my husband and I are doing a workshop' Hilarisch!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Alleen zijn, vind ik ook een goeie - ben ook enig kind. Maar shoppen??? OMG, daar krijg ik dus stress van hé!
  Tot op de brunch!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij hebben een kleine routine ontwikkeld sinds ik eventjes niet meer werk. Om 20u10: Thuis kijken en daarna: twee afleveringen van een serie. Gisteren was het homeland, eergisteren "suits". Ik kijk dan nog eens tussenin alleen naar Girls, All you need is Jani (haha!) en dvd's van Sex and The City (al voor de 8ste keer ofzo).

  BeantwoordenVerwijderen
 4. oh die tijd alleen zijn ken ik! Ik moet dat af en toe ook hebben om niet compleet gek te worden! ik pak af en toe een halve dag verlof of recup, en ga dan naar huis, om alleen te zijn, alleen in de zetel te hangen, alleen te naaien, ... Ik ga de kinderen dan ook altijd een beetje extra laat halen bij mijn ouders om maximaal geniet te hebben van mijn halve dag :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zo herkenbaar alweer! Ik ga me dankzij die boostyourpositivity zowaar normaal voelen! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. ik wil ook netflix maar mijn man wil niet ... :(

  BeantwoordenVerwijderen