woensdag 4 maart 2015

De maand van de drang

Elke keer weer, elk jaar opnieuw laat ik mij vangen. 
Het zit zo, ik ben helemaal geen fan van januari en februari, om het nog zacht uit te drukken.
In het begin van de winter wordt de kou en duisternis nog verzacht door de belofte van kerst en nieuwjaar, met de bijhorende lichtjes, feesten, cadeautjes, e.d. Dus dan kan ik er nog mee leven.

Dan komt januari. Het begint al met de confrontatie met de weegschaal, na al dat feestgedruis. Tijdens dat feestgedruis denk ik, (een beetje tipsy) “ach ja, dat gaat er wel weer af, daar zijn goeie voornemens voor”. Maar dan komt januari en moet er dus aan die goeie voornemens gewerkt worden. Dus byebye warme hapjes en hallo honger en goesting. Tegelijkertijd ook byebye kerstverlof en terug om 6u opstaan. En niet meteen verlof of snipperdagen in het vooruitzicht… 
Door januari moet ik me altijd slepen, echt waar. En in plaats van aan die goeie voornemens te werken, is comfort food nog te vaak mijn beste vriend, waardoor de weegschaal nog verder de verkeerde richting uitgaat. En daarmee ook mijn humeur.

Dan komt februari, de dagen worden een beetje langer en het is een korte maand, dus maart (=lente!) komt dichterbij. Ik overtuig mezelf dan dat het in maart allemaal beter wordt.

En dan zijn we maart. De maand van de drang naar vanalles waarvoor het eigenlijk nog ietsiepietsie te vroeg is:

 1. De drang naar zon, die voorlopig alleen nog maar warm is achter glas, en even snel kan weggaan als ze komt.
 2. De drang naar bruin zijn, want die klaardere dagen laten wel extra hard opvallen hoe bleek ik weer geworden ben tijdens die donkere dagen. Daarvoor is puntje 1 wel essentieel natuurlijk. (Of de zonnebank, maar dat mag in theorie niet).
 3. De drang naar een lenteschoonmaak, want die klaardere dagen laten wel extra hard opvallen hoeveel brol ik weer vergaard heb, hoeveel stof er op die kasten ligt, … Daarvoor zou ik wel een dagje  weekje verlof kunnen gebruiken.
 4. De drang naar lentekleren (en liefst nieuwe), want die wollen sjaals, truien, donkere kleuren, … ben ik nu echt wel beu. Helaas flatteren die kleurtjes nog niet wegens puntje 2. Het vooruitzicht van minder verhullende kledij werkt echter wel motiverend om die chips en chocola te laten liggen.
 5. De drang om de kousebroeken (aka broekkousen) diep weg te steken in de kast, want ja, wat is er nu leuk aan kousebroeken tot onder je oksels? Maar opnieuw puntje 2.
 6. De drang naar vertrekken en thuiskomen, zonder gedoe met jassen, sjaals, mutsen
 7. De drang naar lopen zonder 34 onderlagen en accessoires.
 8. De drang naar een ijsje eten op de markt van Ieper. Of ergens anders.
 9. De drang naar een uitstapje naar zee, want ik behoor helaas niet tot de categorie van mensen die geniet van uitwaaien aan zee.
 10. De drang naar gewoon buiten zijn, tout court.
Dus elk jaar sus ik mezelf in januari en februari met maart.
Weliswaar de maand waarin het verlangen naar het hetgeen we maanden heb moeten missen bijna fysiek ondraaglijk wordt.

Daarom maakt dit vooruitzicht mij dus heel gelukkig :-).

13 opmerkingen:

 1. Helemaal mee eens! Ik heb dat ook met januari en februari. Dat is gewoon overleven. Zondag wordt onze topdag hé!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Volledig mee eens, behalve dan met puntje 2: een bruin velleke is stilaan passé, en de zon maakt ons nog ouder ook! Lang leven wit veel dus :-) Ik heb besloten vanaf deze lente helemaal naturel door het leven te stappen (en geloof me, ik ben echt wel wit-wit-wit).

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heel herkenbaar. Van mij mag na oktober gewoon april volgen. Sinds een paar jaar neem ik die vreselijke donkere periode extra vitamine D, en dat helpt hier wel een beetje.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben ook blij dat het maart is,hopelijk komen de zonnestralen snel weer te voorschijn,wij hebben een leuke maand in het vooruitzicht,2 jarige in de familie en een lentefeest!En daar horen natuurlijk nieuwe kleren bij in leuke lente kleuren ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. En weten dat we nog verwend werden tot in oktober vorig jaar met zon op ons froetje...Ik vind het alvast geweldig om de zon weer te zien binnenvallen zodat de chauffage zichzelf uitschakelt.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. oh ja indd herkenbaar! Ik hou wel van winter, maar nu is de drang naar mooi weer groter dan mijn drang naar sneeuw :)
  Het enige voordeel dat ik zie van broekkousen is: stoppels op je been vallen niet op :D

  BeantwoordenVerwijderen
 7. leuk geschreven en bij mij ook echt zo! Ben dan ook geboren in de lente, dichtbij de zomer! i love the sun!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. hij is er ... de lente (en vandaag was het wel hééééééél warm achter glas) :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ja het was fijn he!? Deze zondag. Bij mij is er óók nog de drang mijn tuin zomerklaar te maken en de moestuin om te spitten met als hoogtepunt (en daar doe ik het bijna allemaal voor) de merels die mee komen kijken wat er allemaal boven de aarde komt. O ja...en de drang om weer de hangmat te pakken en onder mijn steeds groter wordende zelf geplante kastanjeboom te niksen (met ijskoffie)..

  BeantwoordenVerwijderen