maandag 31 augustus 2015

Paris with kids & limited budget: het verslag

Wij gingen dus naar Parijs, en het was geweldig!
Toegegeven, ik had er op voorhand wat schrik van: is dat wel verstandig, met kids in zo een wereldstad? Ondergrondse metro's nemen, drukke pleinen, het verkeer, ...  Maar met schrik geraak je nergens natuurlijk. Uiteraard moet je je kinderen aan de hand houden (ik denk dat de woorden 'handje geven' de meest uitgesproken waren van het ganse weekend) maar we hadden nergens een 'benauwd' gevoel. De kinderen waren ook op hun gemak, hoewel mijn dochter op voorhand aangaf een beetje zenuwachtig te zijn o.a. voor de metro. Ze waren ook echt onder de indruk, van de Eiffeltoren, de grootsheid van de stad, de Seine, de bruggen, de leuke parken, ...


toen ze de Eiffeltoren zag :)
OMG de Eiffeltoren

We zijn dus echt tevreden over ons kindvriendelijk en eigenlijk ook wel budgetvriendelijk citytripje. Dat laatste was echt de bedoeling aangezien het een extraatje was (iets wat we normaal niet doen zo kort na onze zomerreis).

Een paar budget- en kindvriendelijke tips, die ook wonderwel samen bleken te gaan:
 • We boekten een goedkope AirBnB (met goede recensies): Een klein appartementje met 1 slaapkamer en zetelbed, kitchenette, badkamer, een eettafel op terras (gelukkig was het mooi weer, want anders moesten we ontbijten in de zetel ;)), een gratis privé-parking en wifi. Het voordeel hiervan t.o.v. een hotel is dat we eten en drank koel konden houden, en dus zelf in ontbijt en picknick konden voorzien.
 • Boodschappen (fruit, charcuterie, frisdrank, wijn, ...) deed ik de dag ervoor, in België. Ik wou gewoon geen tijd hieraan spenderen in Parijs. En dan voel je je ook meer verplicht om dit ook op te eten, en toch niet te gaan voor dat aantrekkelijke brasserietje.
 • Ontbijten deden we op het appartement (let vooral op de tralies aan de ramen).

 • 's Middags deden we van picknick. Niets fancy, gewoon wat stokbrood, kaas, salami, wijn met een schroefdop, paar drankjes, ... Parijs heeft enorm veel leuke plekjes en parkjes en het was zalig om een uurtje op het gemak te kunnen zitten; terwijl de kids even konden spelen. Budgetvriendelijk, geen gedoe op restaurant, en bovendien enorm gezellig. Alleen niet vergeten dat messen niet door de security geraken als je even de piramide van het Louvre wil binnengaan ;-).
De zware rugzak moesten we erbij nemen

Picknick dag 1

Apero in de Tuileries
Picknick dag 2

 • Op stokbrood na, gaven we onze eerste euro's van de dag pas uit in de namiddag voor een ijsje of pannenkoek uit de hand of take-away koffie. Yep, uit de hand en take-away, we deden geen enkele terras in Parijs. De terrasjes waren aanlokkelijk, maar eventjes rusten op de trapjes van een leuk straatje was minstens even gezellig. 


 • Ook 's avonds gingen we niet echt op restaurant. De eerste avond gingen we naar Burger King, op vraag (=eindeloos gezaag) van de kindjes. Gezien de budget- en kindvriendelijkheid stemden we hiermee in. De tweede avond gingen we naar de Marché des Enfants Rouges. Daar schoven we aan voor falafel en Marokkaans en kwamen we er ook vanaf voor een kleine 35 EUR.
Burger King

Falafel, niet mijn ding
Marokkaans op de Marché des Enfants Rouge


 • Na het eten haalden we nog een drankje en dessertje uit een winkeltje en placeerden we ons langs het water. Ook weer goedkoop en gezellig.

 • We betaalden voor geen enkel museum, geen boottochtjes of beklimming van de Eiffeltoren. Wij deden dit eerder al eens en de kids vroegen daar ook niet echt om. 'Want als je op de Eiffeltoren staat, zie je hem toch niet meer hé?'.
 • We namen ons ook voor om niet te shoppen, hoewel we verdomd veel leuke winkels gepasseerd zijn. We zijn enkel gezwicht voor een paar Adidassen voor de kleinste, aangezien zijn sneakers te versleten zijn voor het nieuwe schooljaar. Maar dat telt niet echt mee als shoppen, aangezien ik er anders vandaag zeker elders was gaan halen ;-).

 • De kids kregen elk 5 EUR zakgeld voor een souvenir. Ze kozen elk een Eiffeltorentje van 1EUR en dan raadden we ze aan om te wachten tot de tweede dag, tot ze nog iets zagen dat ze echt wilden. De tweede dag stelden we voor dat ze dat geld ook konden sparen voor iets anders. En daarmee gingen ze verbazend genoeg akkoord. Want de kleinste had ons zeker 20 souvenirwinkels binnen gesleurd op zoek naar iets om zijn resterende 4EUR uit te geven. Tot hij door had dat het overal hetzelfde was.
Zotjes doen met de Eiffeltoren. Let vooral op de tralies aan de vensters :)

 • Hoe leuk Parijs ook is in de avond, tegen 20u gingen we telkens huiswaarts. De buurt van ons appartement had verdacht veel omheinde residenties (en tralies aan de ramen, zie foto's hierboven), wat toch doet vermoeden dat het in den donker misschien niet zo een goede plek om rond te lopen met kindjes. Een frisse douche na al die metro's en een glazeke wijn, ideaal om de dag af te sluiten.
 • Wat betreft de metro: we namen een metro-pas waarmee je onbeperkt de metro kan nemen. De metro-stations liggen vrij dicht bijeen, dus denk je makkelijk 'dat stappen we wel'. Maar voor 5- en 8-jarige beentjes is dat niet zo evident, dus namen we zoveel mogelijk de metro. Een pas voor 2 dagen met ons 4 kostte ons kleine 53EUR. Het duurste van ons verblijf, maar zeker de investering waard.


Wachtend op de metro, nooit langer dan 3 minuten
Na 1 dag was ze al iets relaxter op de metro

 • We downloaden ook de officiële app van de metro, die werkt zonder wifi of mobiele data. Het is echt een goeie app, met een kaart die je op vooraf kan downloaden en dankzij gps-functie van je telefoon altijd toont waar je bent. Ideaal voor wanneer je even lost bent. Hij geeft ook perfect aan welke metro's/overstappen je moet nemen om van punt A naar B te geraken.
 • Als we een speelplein tegenkwamen (en zo zijn er wel een aantal), dan stopten we altijd even. Zij kunnen even energie kwijt, wij even rusten en het plan erbij nemen voor de volgende uurtjes.Glijbaan van Parc de la Vilette, een aanrader

 • Als we een openbaar toilet tegenkwamen (en zo zijn er wel een beetje te weinig in Parijs), dan stopten we ook altijd even, zelfs indien het niet altijd nodig was. Want het nadeel van geen horeca te bezoeken, is dat je af en toe een andere oplossing moet zoeken. Dat ene openbare toilet voor 1,5 EUR per bezoek (!) lieten we wel links liggen. Maar de gratis zelfreinigende toiletten op straat gebruikten we wel. WC-papier hadden we gelukkig zelf bij, want dat bleek meestal op.

We hebben dus zoveel mogelijk op ons geld gelet, maar hoeveel hebben de 2,5 dagen Parijs ons nu werkelijk gekost? (aankomst donderdagavond 22u, vertrek zondagmiddag 13u)
 • Vervoer
  • Péage: 46 EUR (diesel hoef ik dankzij volgetankte firmawagen niet te rekenen)
  • Metropassen voor 2 dagen: 53 EUR
  • Parking: gratis
 • Verblijf: 
  • AirBnB: 220 EUR voor 3 overnachtingen. Dit was inclusief wifi, lakens en handdoeken. En tralies.
 • Eten/drank:
  • Boodschappen die ik op voorhand deed (in België dus) (charcuterie, fruit, frisdrank, water, wijn ...): 30 EUR
  • 3x ontbijt: 3 EUR aan stokbrood
  • 2x Lunch: 6 EUR aan stokbrood en andere koeken voor picknick
  • Laatste dag aten we als lunch lekkernijen van een Joodse bakker, en daar kwamen we iets duurder uit: 22 EUR
  • 2x Diner: 60 EUR
  • Tussendoortjes: 40 EUR (ijsjes, koffie, pannenkoeken en frisse drankjes toen de koeltas leeg was)
 • Totaal: ongeveer 480 EUR.
Of dit nu veel is of weinig, laat ik in het midden. Minder had gekund, indien we zelf zouden gekookt hebben 's avonds. Maar dan verlies je ook veel kostbare 'Parijs-tijd'. Meer had ook gekund, als we terrassen hadden gedaan, entreegelden hadden betaald, of leuke dingen hadden gekocht in de winkeltjes. Feit is wel dat we niet meer nodig hadden om een super weekend te beleven. De kids waren ontspannen en tevreden, en wij dus ook :).


 


  10 opmerkingen:

  1. Amai, qua budget kan ik wel zeggen dat dat zeer budgetvriendelijk was voor een citytrip! Wij zijn een dikke week geleden voor 3 dagen naar Stockholm geweest en gaven in totaal, alles inclusief, een bedrag van 2.500 EUR uit. *schaamt zich geweldig*
   In my defense: het was mijn lief die iedere middag/avond ons 6-koppig gezelschap naar restaurants wou sleuren en niet aan picknicken wou doen. Maar als ik er zo op terugkijk; Stockholm was geweldig maar gast, wat hadden we dat beter kunnen plannen.

   Ik neem bij deze nota van uw budgetvriendelijke citytrip. Parijs staat nog op ons verlanglijstje. ;-)

   BeantwoordenVerwijderen
   Reacties
   1. WoW :) dat is inderdaad veel, maar dat is ook een duur land vermoed ik? En je verplaatsing zal wel groot deel van de kosten zijn, zeker met 6 :)

    Verwijderen
  2. Op zich is dat voor Parijs heel goedkoop denk ik! Zeker met vier! Ik schrik wel van de péage. Ik dacht altijd dat 55 euro voor de thalys betalen veel was maar dat valt dan in feite nog mee (tenzij je natuurlijk met vier op de thalys gaat ipv alleen :-) )

   BeantwoordenVerwijderen
  3. Fijn om te lezen! Superverslag... staat hier voor binnen een paar jaar ook op de planning!

   BeantwoordenVerwijderen
  4. goeie tips! Budgetvriendelijk citytrippen is fijn :) En picknicken in het park ook !Koen en ik deden dat vroeger altijd zo :)

   BeantwoordenVerwijderen
  5. Dat zag er nu eens ontspannend en gezellig uit, zie! Sjiekebielie!

   BeantwoordenVerwijderen
  6. Ziet er supertof en gezellig uit!! Meer uitgeven is niet nodig om een heel leuke citytrip te doen :-)

   BeantwoordenVerwijderen
  7. Leuk idee, van dat zakgeld voor een souvenir!
   Wij willen volgende zomer ook beginnen city trippen met de dochters... Spannend!

   BeantwoordenVerwijderen
  8. Oh, leuke post! Wij hebben hier begin oktober enkele daagjes Parijs gepland en we nemen ook onze kids mee. Na ons verbouwavontuur komen je tips om wat op het budget te letten heel erg van pas, hoor! En die tip om die metro-app te downloaden: dat ik daar nog niet aan gedacht heb..merci we!

   BeantwoordenVerwijderen
  9. tof verslag! ik onthou je tips :) ik wil volgend jaar ook met ons gezinnetje naar Parijs!

   BeantwoordenVerwijderen