zaterdag 23 april 2016

Geluk voor kinderen

In de paasvakantie hadden we de kans om de tentoonstelling 'Geluk voor kinderen' mee te pikken in Fort Napoleon. De drukte die de jobswitch met zich meebracht en het tripje naar Praag zorgden ervoor dat we pas de allerlaatste dag konden gaan. Dus ja, de tentoonstelling is ondertussen afgelopen, en het is hier letterlijk 'vijgen na Pasen', maar ik wou er toch nog een verslagje over schrijven. Want het boek van Leo Bormans en het spel, die zijn wel nog steeds verkrijgbaar.

De tentoonstelling was (zoals het boek) opgebouwd rond 10 pijlers van geluk: relaties, doelen, jezelf zijn, geven, gevoelens uiten etc ... Telkens met kleine opdrachtjes zoals 'wie van je vrienden heb je al lang niet meer gezien, en wat ga je eraan doen?' of 'draai je om en je gezelschap moet gedurende 1 minuut allemaal positieve dingen over jou zeggen', ... of 'wat doe je om je lichaam gezond te houden?', 'hoe ziet een ideale dag er voor jou uit?', 'wie wil je graag bedanken voor iets?' ...

Het zijn zaken waar kinderen normaal gezien niet snel over nadenken, en sommige vragen waren best moeilijk. Maar toch wel de moeite om er eens door te gaan. Zelf ben ik de laatste maanden ook meer bewust bezig met wat mij gelukkig maakt, en wat niet. Ik vond het dus heel interessant om te horen hoe zij daarover nadenken.
Sommige antwoorden waren echt vertederend, sommige ronduit grappig - vooral van mijn (bijna) 6-jarige flapuit :). Ik vond het ook frappant hoe mijn dochter (bijna 9) al begint 'sociaal wenselijke' antwoorden te geven, wat eigenlijk best jammer is op die leeftijd.  Ze kregen een boekje waarin alle antwoorden konden opgeschreven worden, en wat we zeker gaan bewaren. Lijkt me leuk om later opnieuw te lezen.De post-it wand waar kinderen mochten neerpennen wat 'geluk' voor hen betekent, was heel fijn om te lezen :-). 
Zeker als je daar 'Pipi doen in de zee' en 'plopkoeken' ziet verschijnen :).
De tentoonstelling ging door in Fort Napoleon in Oostende. Het was dus de ideale gelegenheid om dit eens te bezoeken met de kindjes. Ik was er ooit al eens, voor een teambuilding, een jaar of 10 geleden. Ik bleek toen zwanger te zijn van mijn dochter (zonder het op dat moment te weten) dus het roept wel een fijne herinnering op :). Na de tentoonstelling gingen we nog snel snel een pannenkoek eten op de dijk. Maar we gaan zeker binnenkort terug naar Oostende, met de tips van Erika en Lobke in het achterhoofd. Vooral de overzetboot lijkt heel leuk om te doen met de kindjes.

Bedankt WalkieTalkie voor de uitnodiging! Zij waren er blij mee (en wij ook :))2 opmerkingen:

  1. tof! fort napoleon is inderdaad een mooie locatie hé!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. tof! Ik ben ook erg fel bezifg met wat mij nu gelukkig maakt en wat niet. Als is het niet evident en zijn er moeilijke keuzes!

    BeantwoordenVerwijderen